Föreningen Borlänge Bildfestival 2020

Just nu kan du se

Magnus Stålberg,  på Dalarna Science Park

Den 20e varje månad byter vi fotograf på Fotoplanket på Dalarna Science Park. December/januari månads fotograf heter Magnus Stålberg. 
”När jag var runt tio år slog det mig en dag att jag tyckte det där med fotografi var lite märkligt. Att ta en bild av ögonblicket. Att frysa tiden. Vad skulle det vara bra för? Nej, det där med fotografering var en underlig företeelse. I dag är jag fotograf. Vad var det som hände?

Som tioåring var det nog inte så aktuellt att stoppa tiden. Samtidigt hade jag varit nyfiken på att fotografera ganska tidigt. Fick jag chansen att låna någon av mina föräldrars kameror så tog jag den. Men någonstans kom den där uppfattningen om det märkliga i att stanna tiden med hjälp av en bild. Jag tror att jag kan förstå hur jag tänkte där och då.

För mig handlade det sannolikt om en tidig insikt att leva i nuet. En klok tanke men inte alltid så enkel att hålla fast vid. Åtminstone inte för mig. Åtminstone inte alltid. Fortfarande inte. Sedan flera år tillbaka resonerar jag dock annorlunda. Inte om nuet men om fotograferandet.

Eller kanske är det ändå så att jag resonerar annorlunda kring nuet i dag? Att leva i nuet kan också handla om att ta med sig nuet in i framtiden med hjälp av bilder från förr. Bilder på platser jag besökt, människor jag mött och saker jag gjort. Med hjälp av bilden kan jag förhålla mig till förändring. Platser som inte längre finns. Människor jag inte längre kan träffa. Där ligger bildens styrka för mig.

Samtidigt är jag noga med att inte låta kameran vara mitt öga i alla lägen. När jag inte fotograferar i arbetet har jag oftast med mig kameran men jag låter den inte alltid vara framme och redo för en bild. Jag har besökt Lofoten flera gånger och de senaste gångerna har jag sett till att prioritera min egen upplevelse. Bara stå och titta. Ta in det jag ser och känner. Sedan tar jag bilden. Kanske.

Med jämna mellanrum går jag tillbaka i mitt arkiv. Inte sällan utan någon egentlig idé om varför. Jag bläddrar bland år och datum. Någonstans fastnar jag alltid. Kanske hittar jag en bild jag inte ens minns att jag tagit. Ibland blir en mindre bra bild från förr en riktigt bra bild i dag. Det är också en spännande förändring.

Efter allt detta resonerande landar jag i en stor fascination för bilden. Att det finns en teknik att fånga ögonblick som ger oss en möjlighet att resa i tiden. Visst är det fantastiskt? Bilden är det närmaste vi kommer ett evigt nu.”

Kommande fotografer: 

22 februari - 22 mars, Bo Gunnarsson

22 mars - 22 april, Gunnar Ridderstedt

"Filterfritt", en utställning av 120 niondeklassare från Maserskolan

Filterfritt är ett projekt mellan Borlänge Bildfestival och Maserskolan där samtliga elever i 9an har dokumenterat sin vardag. Med mobilen. Helt utan filter. Resultatet är en superfin utställning, ett tidsdokument och en röst i Sverige från en hel generation. 

Du hittar utställningen mellan den 11 januari - 5 februari på Borlänge Bibliotek. 

-

-